Gezondheidsverschillen in de samenleving

Roken is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsachterstanden. Mensen met een lage opleiding profiteren veel minder van het beleid en maatregelen om te stoppen met roken. Zij hebben meer moeite om van het roken af te komen en ondervinden grotere gevolgen voor hun gezondheid van het roken. Terwijl iedereen in Nederland het recht heeft op een lang en gelukkig leven, heeft niet iedereen gelijke kansen.

Een rookvrij leven voor iedereen

De impact van roken

In het programma Rookvrij Leven voor Iedereen werkt Muzus met een social design aanpak in twee wijken in Hilversum en Harderwijk gezamenlijk met wijkbewoners aan een verbeterde toegang tot stoppen met roken-zorg. We doen dit samen met Pharos, de GGD, professionals uit de sociale sector en de zorg, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen. In het programma werken tientallen wijken in heel Nederland met deze wijkaanpak. De leerlessen uit Hilversum en Harderwijk delen we binnen het programma met als doel een rookvrije wereld voor iedereen. Muzus is tot het eind van dit jaar druk bezig in en met de wijken om oplossingen te ontwerpen.

Hoe ga jij het gesprek aan?

De praatpeuk

Het gesprek voeren over (mee)roken is vaak moeizaam. Terwijl eigenlijk 80% van de mensen wil stoppen met roken. Muzus verkent hoe je laagdrempelig hierover kan praten en raakvlakken kan vinden met andere onderwerpen en op andere plekken, zoals de sportclub, je vriendengroep, op school bij je kinderen of in het buurthuis. Hoe ga jij het gesprek aan?

Hiervoor ontwikkelde Muzus de Praatpeuk, die je ook kan vinden op de openingsexpositie in het klokgebouw en de Embassy of Health tijdens de DDW2023. De praatpeuk is ontwikkeld naar idee van Lot Broos die extra steun zocht tijdens het stoppen. De knuffelpeuk heeft ze samen met haar moeder, ooit ook een verstokt rookster, gemaakt om heerlijk te omarmen in tijden van nood. De praatpeuken zoals nu gebruikt in de wijken zijn gemaakt door kunstenares Emmeke Eijsbouts.

Meer weten?

Mail Sanne