De doelgroep betrekken bij CASI

CASI staat voor Communicatie Activatie Strategie Instrument. Het is een methode van Dienst Publiek en Communicatie (DPC) om gedrag te veranderen met communicatie. Denk aan de Bob-campagne of Puur Rookvrij. Maar hoe betrek je de doelgroep beter bij het CASI-traject? Deze vraag stelde DPC aan ons. Samen keken we naar het huidige proces van CASI.

Inzicht in drempels en motivaties

Iedereen een gelijke stem

Bij het ontwerpproces richt je je op de doelgroep. Maar je wil ook stakeholders en opdrachtgevers zo goed mogelijk bij dit proces betrekken. Hoe geef je iedereen een gelijke stem? Hoe zorg je ervoor dat je écht waardevolle input krijgt? En hoe neem je de input mee naar de volgende stap? We interviewden verschillende CASI-facilitatoren en opdrachtgevers. Welke drempels waren er om de doelgroep te betrekken? En wat motiveerde hen om dit te doen? Ook bekeken we een aantal CASI-sessies om te zien hoe deze methode in de praktijk werkt.

In co-creatie met de doelgroep

De HKW- en Halve-ideeën-sessie

Hoe je de doelgroep zo goed mogelijk bij het ontwerpproces betrekt, bleek voor veel facilitatoren nog niet duidelijk. Wanneer doe je dit? En welke vraag stel je aan de doelgroep, als je ideeën nog niet helemaal uitgewerkt zijn?

Samen met DPC keken we naar de CASI-handleiding. Op basis hiervan ontwierpen we twee verschillende co-creatie-sessies om de doelgroep beter te betrekken in het ontwerpproces. De HKW-sessie en de Halve-ideeën-sessie. HKW staat voor Hoe Kunnen We. Met deze sessie bedenk je ideeën samen met de doelgroep, stakeholders en de opdrachtgever. Met de Halve-ideeën sessie evalueer en verbeter je die eerste ideeën.

Hoe wil jij jouw doelgroep betrekken?

Dag van het Gedrag

Samen met DPC presenteerden we onze inzichten tijdens de Dag van het Gedrag van BIN NL. We vroegen de deelnemers hoe ze de doelgroep in hun eigen proces zouden betrekken. Ter inspiratie kreeg iedereen een menukaart met de keuze uit verschillende middelen om in te zetten. De co-creatie-sessie bleek de populairste optie. Op dit moment wordt de CASI-handleiding herschreven. Als deze klaar is, zijn ook de HKW-sessie en de halve-ideeën-sessie beschikbaar!

 

Meer weten?

Mail Lotte!