Plaats voor iedereen

Muzus ontwikkelde in co-creatie met VGN, LFB, Humanitas DMH, Middin en zes gemeenten, Divosa en VNG en ervaringsdeskundigen het platform ‘Plaats voor iedereen’ om gemeenten te helpen bij het verbeteren van hun dienstverlening voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Digitale rondleiding

Plaats voor Iedereen biedt handvatten en inspiratie voor een inclusieve dienstverlening voor gemeenten. Op de website helpen ervaringsdeskundigen je op weg in hun wereld van LVB. De ontmoetingsplaats zet alle informatie op een rijtje, stelt je voor aan ervaringsdeskundigen om te horen wat ze nodig hebben. De werkplaats spoort je aan om met jouw gemeente aan de slag te gaan.

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Meedoen niet vanzelfsprekend

In Nederland zijn naar schatting 1,1 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Uit onderzoek blijkt dat meedoen voor hen niet vanzelfsprekend is. Onze maatschappij is complex en snel, wat voor problemen kan zorgen. Dit speelt ook in de dienstverlening. Bijvoorbeeld van gemeenten en maatschappelijke organisaties. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk te begrijpen informatie of brieven, of lastige websites waar je zaken digitaal moet regelen. Iets meer alertheid en sensitiviteit voor een LVB kan veel problemen voorkomen. Hoe kunnen we gemeenten hierbij helpen?

Alles op een rijtje

Tijdens het verdiepen in de behoeften van medewerkers bij gemeenten, ontdekten we dat er al veel bestaat op het gebied van informatie, inspiratie, tools en technieken, maar dat informatie overal verspreid staat en dat het niet door iedereen makkelijk gevonden wordt. In de praktijk hangt de kwaliteit van de dienstverlening vaak af van de energie van kartrekkers en ambassadeurs binnen een gemeente. En hoe kunnen we mensen nou beter inspireren dan de mensen om wie het gaat in de spotlights te zetten?!

Betrokken partijen

Muzus ontwikkelde deze website in opdracht van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland met steun van het Ministerie VWS in co-creatie met ervaringsdeskundigen en medewerkers van City of Amsterdam, Gemeente Amersfoort, Gemeente Hardenberg, Gemeente Utrecht, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Zwolle en Divosa.

Plaats voor Iedereen

De website

Klik hier makkelijk door de website heen.

Meer weten?

Mail Helma