Laaggeletterdheid
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Terwijl we deze vaardigheden gedurende de dag steeds nodig hebben. Bijvoorbeeld voor het vinden van de weg, het betalen van boodschappen of het lezen van een brief van de Belastingdienst. Hoe bereiken we Nederlandstaligen met beperkte basisvaardigheden? Hoe motiveren we hen om vaardigheden te verbeteren?
Taal is taboe
Voor mensen met lage basisvaardigheden is taal een verboden woord. Ze willen hulp bij dagelijkse dingen. Daarmee is het (taal)aanbod voor bijna niemand van hen geschikt. Het vinden en helpen van mensen met beperkte vaardigheden blijkt lastig. En essentieel is het aanbod laten aansluiten bij hun behoeften.
Strategiekit 'Hoger bereik'
In co-creatie en in pilots met 10 bibliotheken door heel Nederland, ontwikkelden we de strategiekit ‘Hoger bereik’ waarmee bibliotheken mensen met beperkte vaardigheden wél te bereiken. Deze strategiekit bestaat o.a. uit een set van 5 persona’s voor empathie en werkbladen om vindplaatsen te identificeren en iteratief te werken.
Letter voor letter
Een aantal bibliotheken in de Achterhoek ontwikkelden met hulp van onze strategiekit samen de voorstelling ‘Letter voor Letter’.
Oud BZN zangeres Carola Smit en volkszanger Rene Karst zingen Nederlandstalige hits, welke worden ondertiteld op de achtergrond. Tijdens het concert hoort de bezoeker verhalen over hoe het is als je moeite hebt met lezen en schrijven. Ook tonen ze succesverhalen van mensen die het lukten om met hulp beter te lezen en te schrijven. Na de voorstelling konden bezoekers op de foto met de artiesten. De foto kunnen ze afhalen bij hun bibliotheek, waar ook informatie klaar ligt over het taalaanbod.