Alledaagse Intelligentie

Artificial Intelligence (AI). Bij dat woord denken we vaak aan robots, futuristische toekomstscenario’s en ingewikkelde technologie. Het is een black box. Het is eng of ongrijpbaar. Maar wist je dat AI helemaal niet zo futuristisch is? Het zit namelijk allang in ons dagelijkse leven verweven. Veel van ons maken er onbewust bijna dagelijks gebruik van. Voor een innovatie die op een hoog tempo doordringt in onze maatschappij en systemen, is het belangrijk dat we AI inzichtelijk en tastbaar maken.

De installatie Alledaagse Intelligentie

Op de rondreizende AI-parade

Om AI tastbaar te maken hebben we, in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek, de installatie ‘Alledaagse Intelligentie’ gebouwd. Een installatie die mensen leert hoe AI nu en in de toekomst kan worden ingezet. Bij deze AI-installatie staat het gewone leven centraal. Met behulp van storytelling zie je hoe AI nu al in ons leven aanwezig is. Met korte verhalen en prikkelende vragen maakt de gebruiker van de installatie in verschillende huiskamers kennis met AI.

De installatie was te bewonderen en gebruiken tijdens de AI-parade, die tot begin 2024 plaatsvond. Tijdens de AI-parade konden bezoekers van bibliotheken door het hele land kennismaken met kunstmatige of artificiële intelligentie.

Toepassingen van AI

Een ethisch vraagstuk

AI kent velen toepassingen. Denk aan slimme systemen op bouwplaatsen die de veiligheid verbeteren. Virtuele assistenten die steeds beter worden, omdat ze naar ons luisteren. Navigatiesystemen die routes optimaliseren voor efficiëntere reizen. AI die sociale media berichten selecteert op basis van iemands interesses. Ook het onderwijs kan profiteren van AI. Met AI kan een leraar het leertraject van de leerling aanpassen op zijn of haar individuele behoeften.

Bij deze toepassingen van AI spelen ook ethische vraagstukken een rol. Is het bijvoorbeeld wel een goed idee om slimme systemen in te zetten die de bouwplaats veiliger maken? Hoe kun je voorprogrammeren op situaties waar mensenlevens in gevaar zijn? Welke keuzes maak je dan?  Heb jij wel eens te maken gehad met fraude? Wat zou jij ervan vinden als AI jou hierin zou beschermen? En welke rol gaat AI spelen in het onderwijs?

 

Handige links

Dieper in AI duiken?

AI is een fascinerende en veelzijdige technologie. Wil je dieper in AI duiken? We hebben een aantal interessante links op een rijtje gezet. Hiermee krijg je meer inzicht in AI, de AI Hubs, het NL AIC (Nederlands AI Coalitie), de Nationale AI for Business in Nederland en trainingsplatforms voor AI-cursussen en overheidstoepassingen.

Inzicht in AI
AI Hubs
NL AIC Trainingsplatform
AI cursus 
AI for business & government 

Meer weten?

Mail Sanne!