Reuma (on)zichtbaar

In Nederland leven meer dan 2 miljoen mensen met reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Ook al is deze ziekte vaak onzichtbaar, het heeft veel impact op het dagelijkse leven. Dit wordt niet altijd begrepen door anderen. Om reuma zichtbaar te maken in de samenleving, ontwierp Muzus de installatie ‘Reuma Onzichtbaar’. In opdracht van het What if Lab van de Dutch Design Foundation en ReumaNederland .

Onzichtbare pijn

De impact van reuma

Van buitenaf is het lastig te begrijpen hoe het écht is om met reuma te leven. De constante strijd die iemand van binnen met zichzelf voert blijft vaak onzichtbaar. Bij de installatie Reuma (on)zichtbaar stap je in de leefwereld van reuma en krijg je zelf de mogelijkheid om te ervaren wat de impact van reuma kan zijn. De installatie helpt mensen te reflecteren en in te beelden hoe het zou zijn om reuma te hebben. Muzus ontwikkelde deze installatie in samenwerking met de Bende en Studio de Keuken.

De installatie

Een glazen leefwereld van reuma

De installatie was in 2022 op de DDW te vinden. De ‘glazen leefwereld van reuma’ zal de komende jaren rondreizen door Nederland en op meerdere events worden ingezet om een breed publiek de impact van reuma te laten ervaren. Heb je de installatie gemist? Zie en hoor meer in deze video door Sofie van Greevenbroek.

Bekijk hier een video over onze reuma simulator.

Meer weten?

Mail Helma