Nederland voorbereiden op mantelzorg

De samenleving vergrijst, en de overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen; we moeten meer voor onszelf en voor elkaar zorgen. Maar hoe bereiden we Nederland voor op mantelzorg? Hoe maken we een voorstelling van die mogelijke (zorg)toekomst? Hoe kunnen en willen wij, als maatschappij, dan leven met onze ouderen en áls ouderen? In dit project ontwikkelden we twee manieren om mantelzorg in de toekomst te verkennen: de rondreizende interactieve installatie ‘de Mantelzorg Simulator’ en de app ‘Het Rad van Misfortuin’.

Bekijk hier een video over de mantelzorgsimulator

Ervaar het zelf!

De Mantelzorgsimulator

In de ‘Mantelzorgsimulator’ kun je op speelse, maar ook confronterende en persoonlijke wijze ervaren wat mantelzorg kan betekenen. In een vredig wit huisje zorgt iemand voor jou. Via een koptelefoon hoor je haar gedachten. Haar liefdevolle aandacht, maar ook haar bezorgdheid en de belasting die ze ervaart. Zo ervaar je in slechts drie minuten wat het geven en ontvangen van mantelzorg kan betekenen. Een confronterende beleving, zodat je aangezet wordt tot reflectie. In een persoonlijk nagesprek met onze ontwerpers ontdekken we hoe je wilt dat jouw toekomst eruitziet en welke stappen je daarvoor vandaag al kan nemen.

Wat staat jou te wachten?

Het rad van misfortuin

De app ‘het rad van misfortuin’ helpt je met een gezonde dosis humor en een knipoog op weg. Via een Whatsappgesprek met ervaringsdeskundige Hennie Tehuisman bespreek je verschillende situaties van mogelijk misfortuin dat je te wachten staat. Je krijgt daarna tips en informatie hoe je hiermee om kunt gaan. Het Rad van Misfortuin is dit jaar gelanceerd door MantelzorgNL. Wil je ook aan het rad draaien en ontdekken wat het lot voor jou in petto heeft? Kijk op www.radvanmisfortuin.nl.

Samen met een consortium van probleemeigenaren (gemeente Rotterdam, Delft, zorginstelling Fundis, verzekeraar Onderlinge ‘s Gravenhage, MantelzorgNL) en creatieve partijen (KRO-NCRV, theaterproductie ‘de Kwekerij’ en digitaal bureau TodayTomorrow) werkten wij als penvoerder en sociaal ontwerpbureau samen aan dit complexe maatschappelijke vraagstuk.

Meer weten?

Mail Helma