Minder restafval, in Zeewolde heel gewoon

Van elke drie zakken restafval in Zeewolde is er maar één echt afval. Dit is een gemiste kans voor milieu én portemonnee, want afval verbranden wordt duurder. Goed scheiden is noodzakelijk. Maar hoe motiveren we Zeewoldenaren om nóg beter afval te scheiden? En hoe maken we het makkelijker? We ging op onderzoek uit, gewapend met… een vraag over hagelslag! Want soms brengen kleine dingen een gesprek over grote veranderingen op gang.

Van voetbalveld tot supermarkt

Participatie op maat

We organiseerden verschillende acties en praatten met inwoners over afvalscheiding. Bij de voetbalclub daagden we mensen uit met een afvalquiz. Bij de supermarkt vroegen we of mensen een beloning wilden voor goed gedrag. En in de wijk gingen we met een ‘afvalzakbingo’ langs de deuren. Deze laagdrempelige aanpak leverde waardevolle inzichten op over de houding en gewoontes van Zeewoldenaren.

Normaal loop ik altijd door bij dit soort interviews.
aha-momenten

Bewustwording in actie

Onze aanpak zorgde voor echte aha-momenten bij de inwoners. Zeewoldenaren realiseerden zich dat ze al goed afval scheidden, maar ontdekten ook nieuwe mogelijkheden. De afvalzakbingo opende vooral ogen: mensen zagen concreet wat er nog in hun restafval zat dat ze konden recyclen. Dit wekte enthousiaste reacties op en vergrootte het bewustzijn over het belang van goed scheiden.

Nu ik dit zie, valt het kwartje!
Een kijkje achter de voordeur

Afvalscheiding in de praktijk

We namen een kijkje bij Zeewoldse huishoudens om te zien hoe inwoners thuis hun afval scheiden. Deze bezoeken gaven ons waardevolle inzichten in de dagelijkse praktijk van afvalscheiding. We ontdekten creatieve oplossingen, hoorden over uitdagingen en leerden van de ervaringen van de inwoners. Een bijzonder moment was ons bezoek aan Wethouder Ernst Bron. In een openhartige video toonde hij hoe hij en zijn gezin afval scheiden, welke uitdagingen ze tegenkomen en welke handige tips zij hebben.

Bekijk hier de video van Wethouder Ernst Bron
Jouw plastic, blik en drinkpakken sorteren wij soort bij soort. Zo worden plastic verpakkingen weer nieuwe shampooflesjes, blik weer nieuwe blikjes en van drinkpakken worden o.a. dakpannen gemaakt.
Van idee naar actie

Samen voor een schoner Zeewolde