Brede Welvaart in de ZaanIJ regio

Hoe pas je je ontwerp aan op brede welvaart binnen de ZaanIJ-regio? Zodat zowel fysieke als sociale uitdagingen worden aangepakt? En hoe kan de bodem hieraan bijdragen? Deze vraag stelde One Architecture aan ons. 

Brede welvaart omvat de wensen en behoeften van bewoners in een bepaalde omgeving. Wat is hun kwaliteit van leven op het gebied van inkomen, gezondheid, sociale contacten, milieu en veiligheid? Om je ontwerp hierop aan te passen, is het essentieel om eerst te onderzoeken welke waarden belangrijk zijn voor je doelgroep. 

Samen met One Architecture hebben we onderzocht hoe de kenmerken van brede welvaart deze uitdagingen beïnvloeden.

 

Perspectieven uit meerdere wijken

De vier wijken rondom de Noorder IJplas hebben allemaal hun eigen kenmerken en eigen sociale opgaves. Wat de ene wijk typeert, speelt in de andere niet. Hoe kan de bodem bijdragen aan de brede welvaart van deze wijken? En draagt een groene omgeving genoeg bij aan een verbetering van de brede welvaart? Uit ons onderzoek blijkt dat dit voor elke wijk anders is. 

Hoe kijken we vooruit?

De buurt van nu in de toekomst

We hebben het onderzoek per wijk verschillend ingestoken. Enerzijds gaat het om de ervaring van de brede welvaart in het nu. Anderzijds gaat het over de brede welvaart in de toekomst. En hoe kunnen we duurzame wijken creëren in samenspraak en co-creatie met inwoners? 

 We zijn de straat op gegaan in de vier wijken en we hebben de behoeften van de huidige bewoners in kaart gebracht. Wat is voor hen een fijne leefomgeving? En hoe beweeg je je daarin?  

Ook zijn we met kinderen in gesprek gegaan, op een interactieve manier. Zij zijn immers de toekomstige bewoners van de wijken. Samen met hen knutselden we de wijk van de toekomst. Hoe zien zij die wijk precies voor zich?

De kunstwerken hebben we in de laatste stap weer meegenomen naar de bewoners. Zodat zij op een visuele manier de toekomst van hun wijk zagen. Hiermee valideerden we meteen de inzichten uit ons eerdere onderzoek.  

 

Als fietsen niet cool is 

Hoe maak je sociale impact? 

Om sociale impact te maken, bij het nemen van sociale en ruimtelijke maatregelen moet je het bewonersperspectief meenemen. Als dit niet gebeurt, is de kans groot dat je je doel niet bereikt. Enkel een fysieke maatregel implementeren betekent namelijk niet dat hier ook gebruik van gemaakt wordt. Sociale aspecten spelen hierin een rol. 

Neem als voorbeeld het aanleggen van een fietsroute naar het groen. Als fietsen ‘niet cool’ is in een wijk, of als fietsen wordt gezien als gek of anders dan gaan mensen de fiets niet pakken. Je zal eerst moeten achterhalen waarom mensen überhaupt niet fietsen. Misschien kunnen ze het niet of zijn ze hier niet mee opgegroeid. 

Een vervolgstap binnen dit project zou kunnen zijn: Hoe kunnen beleidsmedewerkers bewonersperspectieven meenemen in hun beleidsvorming? Hierom hebben we meetlat van bewonersperspectieven ontworpen. Deze meetlat is een interactief document, waarmee je makkelijk door de waarden van verschillende stadsdelen kan navigeren. Dit kan je gebruiken als input voor nieuwe maatregelen, of als check of jouw ontwerp aansluit.  

#Vervolgstap

Een meetlat van bewonersperspectieven

Een vervolgstap binnen dit project zou kunnen zijn: Hoe kunnen beleidsmedewerkers bewonersperspectieven meenemen in hun beleidsvorming? Hiervoor hebben we een meetlat van bewonersperspectieven ontworpen. Deze meetlat is een interactief document, waarmee je makkelijk door de waarden van verschillende stadsdelen kan navigeren. Dit kan je gebruiken als input voor nieuwe maatregelen, of als check of jouw ontwerp aansluit.  

Samenwerken aan de wijken van de toekomst 

Regiodeal ZaanIJ

Met dit onderzoek bouwt het project voort op de bestaande lokale en regionale trajecten. Met name de Regiodeal ZaanIJ.  

Dit project is door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie toegekend aan One Architectures. Andere partners zijn: Regiodeal, de Gemeente Amsterdam, Transitieadviseur & Flux en de provincie Noord-Holland

Meer weten?

Mail Neele