Menu
Menu

De adaptie van de (hybride) warmtepomp

Energiebesparing staat op de agenda, maar wat veel woningeigenaren niet weten is dat hun huis nú al verwarmd kan worden met minder of zelfs zonder aardgas. Dit kan met de (hybride) warmtepomp. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet deze om naar warmte voor een huis. Bij de hybride variant werkt hij samen met cv/hr-ketel. Wij kregen een uitdaging van de Enpuls (onderdeel van netbeheerder Enexis): veel huizen zijn er klaar voor, maar hoe zit het met de adaptatie van woningeigenaren? Met die uitdaging zijn wij  aan de slag gegaan.

“De cv-ketel heeft net weer een reparatie gehad, dus we gaan er vanuit dat hij nu niet ineens stuk gaat.”

Kansen en barrières voor een overstap

Voor vier verschillende situaties ((on)geplande vervanging, verhuizing en verbouwing) hebben we ook de klantreizen in kaart gebracht. De klantprofielen en diens klantreizen dienen als middel om nieuwe diensten vanuit behoeften te ontwikkelen, bestaande dienstverlening op behoeften van woningeigenaren te laten aansluiten en communicatie rondom de (hybride) warmtepomp op de juiste manier in te zetten. In samenwerking met marktonderzoeksbureau Motivaction zijn de klantprofielen en klantreizen gevalideerd dankzij een kwantitatief onderzoek onder circa 1000 woningeigenenaren.

“Koken op gas geeft mij optimaal comfort, dus ik stap nog niet over.”

En dan nu vernieuwen!

Bij Muzus werken we in drie stappen: verdiepen, verbeelden en dan begint het vernieuwen. De eerste twee stappen zijn met enthousiasme ontvangen door Enpuls. Maar dat is niet het einde van dit project. Onze uitdaging is nu om een propositie te ontwerpen die opgepakt kan worden door de stakeholders rondom de (hybride) warmtepomp.

  • Spoorsingel 23
  • 2613 BE Delft