Overstap van de WW naar de bijstand

Werk zoeken lukt niet altijd meteen. Gelukkig kunnen veel mensen in Nederland een WW-uitkering krijgen terwijl ze naar werk zoeken. Alleen wordt soms de aanvraag voor een WW-uitkering afgewezen. Of lukt het niet om werk te vinden voor de WW-uitkering is afgelopen. Als je dan nog financiële hulp nodig hebt, kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Maar die overstap van de WW naar de bijstand kan ingewikkeld zijn. Welke gegevens moet ik aanleveren? En welke regels gelden er eigenlijk? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vroeg zich af: kan die overstap worden vereenvoudigd? Zo ja, hoe doen we dat?

In gesprek met burgers

Liever een baan dan een uitkering

Wij gingen met burgers in gesprek die deze overstap hebben meegemaakt. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat er een drempel is om de bijstand aan te vragen. Sommige burgers stellen het liever nog even uit, omdat er nog een kleine kans is dat dat sollicitatiegesprek van volgende week nog goed afloopt. Dit vergroot de kans op financiële problemen als dat gesprek toch niet zo goed blijkt te gaan.

Die maandag had ik een solliciatiegesprek. Dus ik had nog niet de bijstand aangevraagd. Ik heb liever een baan dan een uitkering.
In co-creatie met stakeholders

Van inzicht tot kans

Samen met UWV en verschillende gemeenten dachten we na over bekende valkuilen, mogelijke verbeteringen en oplossingsrichtingen op basis van de inzichten uit de interviews. Muzus verzamelde de inzichten vervolgens in belangrijke sleutelmomenten en thema’s. Dat samen leidde tot nieuwe denkkaders en kansen voor het vereenvoudigen van de overstap. Hoe zou het er bijvoorbeeld uitzien als je niet van de ene naar de andere uitkering zou gaan, maar één uitkering krijgt tot je nieuw werk hebt?

Muzus deed dit project in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin werkten we samen met UWV en de gemeenten Amsterdam, Apeldoorn, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Ooststellingwerf en Orionis Walcheren.

Bent u nieuwsgierig naar het rapport? U kunt het rapport hier vinden.

Meer weten?

Mail Sanne!